Mini Materia Medica

ACONITUM NEPULUS (ACO)
Lijek se spravlja od biljke koja je u narodu poznata kao jedić.
Zabrinutost, uplašenost. Strah tokom trudnoće, strah od ljudi (gomila), strah od trenutne smrti. Ključna riječ za lijek je ŠOK.
Panika, teško disanje, lupanje srca. Sva stanja šoka i bolesti nastale poslije, infarkt, ne želi da ga se pregleda, dotakne.
FIZIČKI: Dobro dejstvo pokazuje kada se da na početku svih akutnih stanja (inflamacije, grip i si.). Kašnjenje menstruacije koje je prouzrokovao strah. Strah od hirurške intervencije.

GORE: uvečer i noću ; topla soba ; suho
BOLJE: otvoren, svjež vazduh ; hladno vrijeme

ALLIUM CEPA (ALI.C)
Crveni luk u homeopatskom obliku.
izvrstan lijek za hunjavicu sa puno curenja iz nosa, koje je bijelo. Oči suze. Sekrecija iz nosa peče i ojeda nozdrve. Polenska kijavica reaguje na ovaj lijek. Uzrok tegoba su obično hladnoća i hladan vjetar. Konjuktivitis sa vodenastom sekrecijom koja ne peče.

GORE: uvečer ; topla soba
BOLJE: otvoren, svjež vazduh ; hladna soba

ANTIMONIUM TARTARICUM (Ant.t.)
Mješavina Antimon Oksida sa Kalijum Tartaratom.
Lijek nema neku izraženu “sliku ličnosti”, tj. dobro izdefinisanu konstituciju.
FIZIČKI: Kašalj, sa izraženom bronhijalnom sekrecijom “kao da svira orkestar”. Disanje je teško, nalik često astmatičnom disanju. Otežano   iskašljavanje. Bronhitis, pogotovo dječiji. Ključna stvar kod ovog lijeka je “krčanje” u plućima i tada će ovaj lijek napraviti pravo malo čudo, bez obzira da li se radi o bronhitisu ili upali pluća. Može postojati i povraćanje uzrokovano kašljem.

GORE: hladno vrijeme ; uvečer ; od mlijeka
BOLJE: od sjedenja ; od svježeg vazduha

APIS MELLE (AP)
Apis je lijek koji se dobiva iz pčelinjeg otrova, a nekada se spravlja i od cijele pčele. Posmatranje pčela, njihova organzacija, navike itd. reći će puno o ovom lijeku.
Apatija, strah od samoće i smrti, razdražljivost, plačljivost i ljubomora su neke karakteristike lijeka. Kao lijek u akutnim stanjima je izvanredan.
FIZIČKI: Ujed pčele sa svim njegovim karakteristikama kao i sve vrste alergijskih i antifilaktičkih reakcija gdje postoji otok. Urtikarija.
Cistitis, akutna upala bubrega, upala očiju sa otokom kapaka, upala grla sa oticanjem gdje postoji opasnost od gušenja, akutna blokada bubrega, upala jajnika (desno). Interesantno je da postoji odsustvo žeđi.

GORE: od dodira ; toplote i toplih obloga ; pritiska ; poslije podne
BOLJE: otvoren, svjež vazduh ; hladnog i hladnih obloga ; poslije podne

ARNICA MONTANA (ARN)
Biljni lijek koji se upotrebljava vjekovima. Kada su bolesni ili dobro ozlijeđeni, tvrdit će da im je dobro i da se dobro osjećaju. Veliki strah od dodira na koji odskače. Fizički šok i posljedice šoka.
FIZIČKI: Sve vrste povreda, kontuzije, podlijevi krvi, modrice, pa i one zastarjele, prije i nakon operacija, ubrzava zarastanje rana, ubrzava oporavak. Uklanja bol mišića i zamor nakon fizičkog rada ili hodanja. Glavobolje nakon udarca u glavu ili zaboravnost. “Nikada dobro poslije povrede”.
Spolja Arniku (tinkturu) ne stavljati na otvorene rane. Prava zubarska bomba, jer data prije extrakcije zuba umanjuje bol, a nakon zaustavlja eventualno krvarenje i ubrzava zarastanje rane.

GORE: od dodira
BOLJE: ležanja i nepomjeranja

ARSENICUM ALBUM (ARS)
U izvornom obliku, prvi otrov, poznat od davnina.
Uredne i precizne osobe, vole sitničariti i teže da kontrolišu sve i svakoga na bilo koji način. Moraju biti u pravu, škrtice su. U suštini boje se smrti, samoće, ludila, bolesti, siromaštva, izražen strah od lopova. Ljuti su i zabrinuti, vole društvo, a zatvoreni su. Nemirni su, ne ostaju dugo na jednom mjestu. Stalno nešto zahtijevaju, stalno idu ljekaru, pa i za najmanju sitnicu. Urednost im je velika karakteristika. Beskrajno čišćenje namirnica za jelo, strah od bakterija i si.
FIZIČKI: Najveći afinitet lijeka je prema želucu i plućima, ali se ne završava na tome, jer lijek spada u grupu onih lijekova koji mogu da liječe veliki broj bolesti i poremećaja.
Upala mokraćnog mjehura sa pečenjem i teškim mokrenjem. Čir na želudcu čiji bol peče.
Kod trovanja hranom, to je jak lijek sa dobrim dejstvom, kao i kod proljeva izazvanog na sličan način. Postoji povećana potreba da piju, malo po malo. Česte su dugotrajne nesanice, suicidne misli. Astma koja se pogoršava po noći. Djeluje i kod gripa i hunjavice. Primjenjuje se i kod ozbiljnih stanja: polineuritis, upala pluća, neurološke bolesti, maligniteti. Karakteristični su pekući bolovi.

GORE: desna strana ; poslije ponoći ; hladnoća ; hladna pića i hrana
BOLJE: toplota ; topla pića

BELLADONNA (BEL)
Dobija se od otrovne biljke Atropa Belladonna koju naš narod zove velebilje.
Konfuzija, ljutitost, vizije, uznemirenost, osjetljivost na svjetlo i buku. Agresivnost. Često zaboravlja, konstitucijski lijek, više se upotrebljava u akutnim slučajevima.
FIZIČKI: Temperatura i groznica. Temperatura koja je praćena velikim nemirom, škripanjem zuba, bez znojenja. Žeđ je odsutna. Noge i ruke hladne, a glava vrela.
Upala uha koja se širi u vrat, bol je pulsirajući. Pogoršanje od svjetlosti i buke. Bol u trbuhu koji je praćen nemirom, proširenim zjenicama (pankreatitis, žučne kolike). Sunčanica, dismenoreja, glavobolja u potiljku sa pulsirajućim bolom. Izbijanje zuba kod djece sa visokom temperaturom. Dječiji obrazi su tada rumeni, san isprekidan, a bol vrlo jaka.
Aconitum je korisniji kod tzv. opštih zapaljenja, a Belladonna kod lokalnih.

GORE: svjetlost ; buka ; ležanje
BOLJE: stajanje ; mir ; tamna prostorija

BRYONIA ALBA (BRY)
Divlja tikva, bijela tikva su narodni nazivi za biljku. Otrovna je.
Kapricioznost, sporost, mrzovolja, neke su od karakteristika ovog lijeka. Kada su bolesni i najmanji pokret im pogoršava stanje. Ne znoje se i kod njih vlada suhoća na svim nivoima, uz žeđ. Bolna mjesta ili bolovi imaju olakšanje od jakog pritiska.
FIZIČKI: Bol u leđima, lumbago koji se pojačava na najmanji pokret. Mastitis sa bolnim i uvećanim dojkama. Glavobolja koja se pogoršava i od pokretanja očiju. Bolovi u zglobovima, zatvor stolice (suha, čvrsta stolica), gripa, pleuritis i pleuro – pneumonija (desno), stomačna gripa, reumatizam.

GORE: kretanje, pokreti ; zagušljive, tople sobe
BOLJE: mirovanje ; od pritiska

CALCAREA CARBONICA (Calc.C)
Zna se da je Kalcijum Karbon sastavni dio svakog organizma.
Možda zbog toga nema organa na koji ovaj lijek ne djeluje.
Širok spektar strahova, zabrinutost, deprimiranost. Toliko je šarolika slika strahova, da često zbunjuje. Strah od smrti, bolesti, od pojavljivanja na javnom mjestu, težnja ka tome da drugi o njim a trebaju misliti najbolje, melankoličnost, strah od kritike. Optužuje sebe za pogreške, stalno pričaju o problemima, samosažaljenje. Teško se odlučuju na bilo koju vrstu promjene (posao, stan i sl.). Mrze propuh i svjež vazduh. Definitivno im je gore na bilo koji način od mentalnog rada.
Djeca ovog tipa su usporena, osjetljiva na kritiku, karakteristično je da im matematika stvara velike probleme, razmišljanje ih umara. Kod male djece izraziti problemi su kod nicanja zuba. I djeca i stariji se povlače u sebe, ćute, tvrdoglavi su. U nekom segmentu mogu biti savršeni i precizni.
Anemija, česte prehlade, tegobe od vlage, problemi pretežno desno. Djeci sporo rastu zubi, kasno prohodaju, fontanele im se sporo zatvaraju, sporo uče.
Znojenje po glavi, ne podnose mlijeko, vole jaja, a djeca često jedu kredu, zemlju ili gule zidove u kući i grickaju ih.
Veliko je područje dejstva Calcaree, pa ga nećemo ni opisivati.

GORE: vlaga ; hladnoća ; od mlijeka ; propuh
BOLJE: toplo ; ležanje ; ljeti

GELSEMIUM SEMPREVIVENS (GELS)
Žuti jasmin i ne treba ga zamijeniti sa običnim jasminom.
Tegobe mogu nastati od loših vijesti, uzbuđenja. Teško plaču, žele samoću. Česte treme pred ispite. Strah od smrti, javnog nastupa. Vole i žele tišinu i samoću. Argentum nitricum i Lycopodium imaju aktivni parališući strah, dok kod Gelsemiuma to nije slučaj. Pred ispite ili slična dešavanja, drhte, tresu se, nemaju koncentracije.
Neki homeopati znaju reći “herojska kukavica”.
FIZIČKI: Gripa koja sporo napreduje. Proljev izazvan strahom, tremom, uzbudujućim vijestima. Lijek kod Multiple Skleroze (jedan od), temperature sa glavoboljom u čelu i tresenjem ruku (blagim). Nema žeđi.

GORE: fizičkog rada ; mentalnog rada
BOLJE: od mokrenja ; znojenja

IGNATIA AMARA (IGN)
Još jedan lijek koji dolazi iz biljnog carstva. Neki ovu biljku zovu i grah svetog Ignacija. Listovi biljke sadrže STRIHNIN koji je otrovan.
Tegobe nastaju od ljutnje, zabrinutosti, razočarenja, tuge, poniženja, potiskivanja osjećanja. Postoji želja za samoćom. Plakanje bez volje za tim, ili bolje reći, lijek za neisplakane suze. Velika osjetljivost na bol, često uzdisanje. Lijek za one koji se zbog tuge i tihe patnje polako povlače u sebe i postaju, malo po malo, anti – socijalni (slično Nat.Mur.). Idealan lijek za situacije kao što su razvodi braka, prekidi veza između dvoje zaljubljenih, smrt nekog dragog i voljenog. Dakle, lijek pogodan za emocionalni šok. Histeričnost.
FIZIČKI: Kašalj, suh, neproduktivan, grebanje u grlu, a sve uzrokovano nervozom.
Osjećaj praznine u želucu, čak i poslije jela. Spazam jednjaka. Osjetljivost na kafu (gore).

GORE: kafa, duhan ; hladnoća ; ujutru
BOLJE: toplo ; od hodanja ; od jakog pritiska

LACHESIS MUTUS (LACH.)
Lijek o kojem oni, koji malo poznaju homeopatiju puno pričaju i pomalo ga se pribojavaju – bez ikakvog razloga.
Ovo je izuzetno važan i kvalitetan lijek, kako za akutne, tako i za hronične slučajeve.
Konstantin Hering je krivac za uvođenje lijeka u homeopatiju.
Lijek se spravlja na karakterističan homeopatski način od otrova zmije SURUKUKU, koja je karakteristična po tome što joj se svi organi nalaze na lijevoj strani.
Emocionalni simptomi su vrlo karakteristični. U biti se radi o “dvojnoj osobi” i gdje konstantno postoji borba i svijest o toj borbi. Izuzetno inteligentne osobe koje osvajaju i brzo donose odluke. Krasi ih pričljivost, brbljivost, preskakanje sa teme na temu. Ljubomorni su, nakon buđenja iz sna ljuti i neraspoloženi, ne vole da ih se dotakne i mogu biti u fazi kada ne podnose odjeću koja ih steže, naročito oko vrata, na grudima, a ponekada im smetaju i ogrlice, tj. lančići.
FIZIČKI: Počinju lijevo i ostaju na lijevoj strani ili se šire ka desno. Veliki je popis akutnih i hroničnih bolesti gdje se sa velikim uspjehom upotrebljava Lachesis.
Tromboflebitisi, upaljene vene, hematomi, gangrene, upale grla, glavobolja, smetnje u menopauzi, bolest jajnika, krvarenje iz nosa, palpitacije itd.

GORE: ujutro ; topla pića ; alkohol ; dodir
BOLJE: svjež vazduh ; hladna pića ; toplih aplikacija

LYCOPODIUM CLAVATUM (LYC.)
Crvotočina ili zlatica su narodna imena biljke u nekim našim krajevima.
Homeopatski polikrest, mnogo upotrebljavan, češće muški lijek.
Zimogrižljive osobe kojima godi toplota, ali simptomi bolesti se poboljšavaju na svježem vazduhu. Intelektualan tip osobe. Vezan je za desnu stranu ili za probleme koji počinju desno i šire se lijevo. Neodlučnost, nedostatak samopouzdanja, promjenjljivo raspoloženje, sramežljivost, lagana usporenost. U biti su to strašljive osobe sa jakom spoljašnjom maskom koja vara i daje izgled sigurnosti. Njihova velika briga je javni nastup. Moraju se dobro pripremiti za ispit, nastup pred ljudima i do najmanjih sitnica. Omiljene osobe u društvu, na poslu, ali u porodici su dominantni. Djeca koja pripadaju ovom tipu su diktatorska i prave scene ako im se nešto ne udovolji.
FIZIČKI: Izgled im je bljedunjavo – žut sa podočnjacima. Bolesti jetre, slaba probava, čir na dvanaestercu, flatulencija, desnostrana upala grla, uha, impontencija, sterilitet, menstrualne smetnje, upala jajnika, upala mokraćnog mjehura i bubrega.

GORE: poslije jela ; po podne ; od luka ; hladnoća ; mentalni napor
BOLJE: svjež vazduh ; toplih napitaka

MERCURIUS SOLUBILIS (MER.S.)
Amonio – Nitrat srebra, sredstvo koje je dugo vremena upotrebljavala zvanična medicina.
Nezadovoljne, nemirne, zaboravne osobe. Plač se smjenjuje sa smijehom. Jako su žedni i noću im se stanje pogoršava. Osjetljivi su na promjenu temperature.
FIZIČKI: Apscesi, upale grla, ulceracije usta, cistitis sa tamnim urinom. Gore im je na početku mokrenja. Jako lučenje sline za vrijeme spavanja, ali i u toku dana. Parotitis, difterična angina, genitalna kandidijaza. Manji kožni čirevi. Upala krajnika i sinusa.

GORE: noću ; od topline kreveta ; od vrelog i hladnog
BOLJE: odmor

NATRIUM MURIATICUM (NAT.M.)
Tuga, razočarenje, poniženje, potiskivanje emocija. Ne može plakati, nema suza. Odbija društvo i rješenje. Drže se hladno i rezervisano, ali su osjetljivi i teško pokazuju svoja osjećanja. Anti – socijalni. Zlopamtila. Zanimljiv simptom – ne mogu da mokre u prisustvu drugih osoba, ili ako je neko uz vrata WC – a. Ne podnose javne toalete.
FIZIČKI: Preširok je spektar dejstva lijeka da bi se na ovom mjestu mogao opisati.
Ispucani uglovi usana, ispucane usne, velika žeđ. Česta pojava zanoktica. Zatvor stolice koja je suha, grudvasta. Konjuktivitis sa fotofobijom, glavobolja (odličan lijek). Poremećaj varenja, retencija urina, premenstrualne tegobe. Anemija. Polenska groznica. Ekcem. Herpes.

GORE: prije podne ; od sunca ; od fizičkog napora
BOLJE: svježeg vazduha ; od znojenja ; hladno

NUX VOMICA (NUX.V.)
Izvorni lijek sadrži STRIHNIN čije su karakteristike spazmodičnost i diskoordinacija.
Mediteranski tip ljudi. Naglost, ljutitost, ustrajnost, razdražljivost, svađalačko raspoloženje. Osjetljivi na svjetlo i zvuk. Dobri su organizatori, precizni i uredni. Rade non – stop. Užurbani. Lijek za poslovne ljude.
FIZIČKI: Zimogrižljive osobe sklone nazebu. Suh, hladan vjetar loše utiče na njih. Toplota im izuzetno godi. Vole začinjenu hranu. Glavobolje i povraćanja od zloupotrebe alkohola, kafe i duhana nestaju nakon upotrebe ovog lijeka. Bolovi u vidu grča. Umor i nervna iscrpljenost sa pogoršanjem ujutru. Hemoroidi, menstruacione smetnje, upala prostate, povraćanje, nesanica, angina pektoris, poremećaji varenja, toksični hepatitis, alkoholna ciroza jetre, polenska groznica koja traje tokom čitave godine, gripa, groznica, cistitis, opstipacija.

GORE: ljutnja ; ujutru ; od stimulansa ; hladnoća
BOLJE: uvečer ; od jakog pritiska ; topline

PHOSPHORUS (PHOS.)
Spravlja se od bijelog fosfora.
Druželjubivost, strah od samoće, mraka, smrti, za vrijeme oluja i grmljavine, nemir. Narcisoidnost, suosjećajnost. Živahne društvene osobe koje svojom željom za druženjem pokazuju u stvari strah od samoće i nedostatak samopouzdanja. Vrlo su osjetljivi, lako ih je ohrabriti i obodriti.
FIZIČKI: Veoma žedni sa željom za hladnim pićima. Skloni krvarenjima pogotovo iz nosa. Noge i ruke su im ledeno hladne. Kašalj sa gubitkom glasa. Bol u grlu kao da je oderano. Bronhitis. Znojenje noću i dok spavaju. Gorući pekući bolovi u stomaku i crijevima. Atrofija jetre.

GORE: navečer ; od ležanja na lijevoj strani ; promjene vremena ; toplih pića i tople hrane ; od vjetra
BOLJE: svježeg zraka ; spavanja ; hladnih pića i hrane ; od masaže

PULSATILLA NIGRICANS (PULS)
Kažu, kraljica homeopatskih lijekova, kralj je neko drugi. Pretežno ženski lijek, mada ni muškarci nisu rijetkost.
Osobe željne pažnje, zaštite, sigurnosti. Promjenjljivog su raspoloženja. No, ovo su plemeniti i nježni tipovi ljudi, blagost izbija iz njih. Duboko emocionalne i plač, tj. plakanje je izražavanje trenutnih osjećanja, ali i dobro oružje. Popustljivi su, ali i vrlo tvrdoglavi. Veliki broj djece izvrsno reaguje na ovaj lijek, jer ih se većina i ponaša kao Pulsatilla. Traže da ih se nosi, plačljiva su, kenjkava i umiljata.
Lijek pokriva gotovo sve organe i tkiva.
FIZIČKI: Važan lijek u akutnim stanjima.
Upale uha sa mogućim žućkastim sekretom gdje se bol pojačava od toplote (oblozi, prostorija). Upala mokraćnog mjehura sa čestim i obilnim mokrenjem i pogoršanjem nakon mokrenja. Teško zadržavanje mokraće. Mokrenje u krevet kod djece čiji su problemi psihičke prirode i vezani su za roditelje ili školu. Anemija. Svi sekreti kod Pulsatille su žućkasti ili bjeličasti, gusti. Tako je i kod bijelog pranja. Imaju averziju na masnu hranu i postoji odsustvo žeđi. Koristan lijek kod malih boginja, bolnih menstruacija, vena, izbijanja zuba kod djece, glavobolje nastale od nervoze, nesanice, bolovi u želucu usljed masne hrane, menstrualnih tegoba, išijasa, polenske kijavice, zaušnjaka.

GORE: toplota ; masna hrana ; u sumrak ; vlažno vrijeme
BOLJE: svjež vazduh ; hladnih pića i jela ; hladnih obloga ; kretanja

RHUS TOXICODENDRON (RHUS.T.)
Nemirni, traže kretanje, razdražljivi. U krevetu se stalno okreću, traže položaj. Zimogrižljivi su i ne vole hladnoću u bilo kojem obliku.
Jedno od glavnih sredstava za parotitis. Lumbago koji se poboljšava od ležanja na tvrdoj podlozi. Reumatizam, kožne bolesti, herpes zoster, pneumonija, reumatske i ateroskle-rotske bolesti srca, neke urinarne infekcije, gripa. Istinski lijek za mnoge oblke reumatizma.
Urtikarija gdje osip peče i gori kao da žari i ubada sa bolovima u zglobovima. Uganuća, reumatski tartikolis.

GORE: od leženja i sjedenja ; hladnoće
BOLJE: od kretanja ; toplote

SEPIA (SEP.)
Lijek koji se pravi od sipe. Ima izrazit efekat na ženske hormone.
Netolerantni su na suprostavljanje, žele samoću, ne podnose društvo, ne tolerišu rješenje i tapšanje kao pomoć. Osjećaj praznine bez životne radosti, postaju indiferentni prema mnogo čemu. U stanjima njihove praznine, često, žena kojoj se može dati ovaj lijek, postavlja svoj brak na čudne osnove i gubi svako interesovanje za seks. Plaše se samoće i mraka i ne žele društvo.
Dismenoreja, i problemi pri menstruaciji. Leukoreja. Cistitis sa stalnim nagonom za mokrenje. Često mokrenje, ali ono ne traje dugo. Iscrpljenost zbog nervoze i od nervoze. Problemi u menopauzi. Dobar lijek za gubitak kose u menopauzi. Jedan od najjačih homeopatskih lijekova protiv gljivičnih oboljenja.Tinjajući bolovi u leđima, koji kao da vuku na dole. Bolje im je od pritiska. Lijek za prolaps karličnih organa. Fizički napor im je lijek, stalno bi nešto radili. Zimogrižljive osobe, sa hladnim rukama i nogama.

GORE: od hladnog
BOLJE: od fizičkog napora

SILICEA (SIL.)
Osnovno dejstvo je usmjereno na vezivno tkivo i koštane strukture.
Neodlučnost, nedostatak volje, slaba koncentracija, nemanje samopuzdanja, sramežljivost.
Nisu preduzimljivi, popustljivi su, popuštaju bez borbe. Oblačenje, izgled i ostavljanje dojma su im bitne stvari, daje im malo sigurnosti. Imaju manjak fizičke i psihičke izdržljivosti. Nosi naziv “homeopatski skalpel”, jer izaziva eliminaciju stranih tijela iz organizma kao i nekrotičnih masa.
Djeluje na abscese žlijezda, zuba, zatim na gnojne rane itd. Hladnoća im definitivno ne godi, a imaju i izraženu averziju na meso. Osjetljivi su na propuh i promjene vremena.
Perianalne fistule, hronične upale sinusa, ispucani nokti na rukama i nogama.

GORE: od hladnoće ; od vlage
BOLJE: od toplote

SULPHUR (SUL.)
Kako kažu: Pulsatilla je kraljica homeo lijekova, a kralj je Sumpor.
Lijeni i indiferentni prema svome izgledu i pojavi, neurednost. U osnovi su egocentrični i sebični. Homeopati kažu “poderani filozof”. Počinju dosta toga, ali ništa ne završe. No, bez obzira na sve, skloni su da kritikuju druge. Skupljaju stvari (knjige, predmete, odjeću i si.).
Lijek više orjentisan na lijevoj strani. Noću dok spavaju, ne podnose pokrivač preko nogu, jer su im stopala uvijek topla. Cirevi, akne, gubitak kose u trudnoći, polenska groznica, kožne bolesti, flatulencija, proljevi, noćni grčevi u potkoljenicama. Puno se znoje i mogu imati crvenkasto lice.
GORE: od toplote ; od kupanja
BOLJE: svjež vazduh