Kunica

kunicaLATINSKI NAZIV: Achillea millefolium
PORODICA: Compositae
NARODNI NAZIV: stolisnik, sporiš , hajdučka trava

OPIS: Dugoljetna, zeljasta biljka čija je stabljika prava i nerazgranata, visine do 60 cm. Listovi su dugački, sitno podijeljeni, zeleni. Cvjetne glavice su sitne, nekada žućkaste, a u našim krajevima uglavnom bijele. Cvjeta cijelog ljeta, do jeseni, raste svuda, a za lijek se koristi gornja trećina biljke u cvatu, narod koristi i zelene listove ubrane prije cvatnje. Ni do danas biljka nije u potpunosti hemijski ispitana.

SADRŽI: Etarsko ulje sa alfa i beta pinenima, borneol, bornil acetat, kamfor, kariofilen, eugenol, terpineol, mircen, sabinen, tujon, itd. Sadrži dosta azulena uključujući hamazulen i guaja zulen, što nekim preparatima od ove biljke daje lijepu boju plavila. Od velikog i šarolikog hemijskog sastava može se izdvojiti vitamin C, valerijanska, oleinska, mravlja, linolenska i cerotinska kiselina, kalij, trigo-nelin, ahinecin, aldehide, acetilene, seksvi-terpenske laktone (achillicin, leucodin, millifin, millifolid itd.).

DEJSTVO: Diaforetik, hipotenziv, astrigent, anti-inflamatorik, anti-mikrobik, hepatik, aperitiv,antipiretik,hemostatik,digestivnistimulans,emenagog,periferni vazodilatator, hipotenziv

UPOTREBA: U našem narodu obljubljena, poznata i često upotrebljavana biljka. Ljekovitost biljke poznavali su još i najstariji narodi. Interesantno je da se u legendi o junaku Ahilu   i   njegovim ranama govori upravo o kunici kao lijeku, po čemu je biljka i dobila svoje latinsko ime. Hemostatsko dejstvo svježeg soka kunice poznato je svima i efikasna je u zaustavljanju krvarenja iz nosa (epistaksa), kao tampon, kod krvarenja hemoroida, kod jake i produžene menstruacije, površinskih rana, manjih unutarnjih krvarenja. Svjetsku slavu ova biljka postigla je tokom prvog svjetskog rata .Na mnogim tadašnjim bojištima korištena je za zaustavljanje krvarenja kod ranjenika  zbog nedostatka  klasičnih farmaceutskih preparata.
Za područje Bosne i Hercegovine neobična je i nepoznata upotreba biljke protiv cistitisa (upala  mokraćnog mjehura), pogotovo hemoragičnog, no nepobitno je da u kompoziciji sa drugim biljem ima visoku efikasnost u suzbijanju, tj. liječenju ove bolesti.
Svježe iscijeđen sok pomiješan sa svježim sokovima nevena, bokvice i kamilice liječi bolesti želuca i crijeva (čir, gastritis, iritabilni kolon, kolitis), a navedeni sokovi upotrijebljeni spolja u vidu melema liječe ekcem, rane koje teško zarastaju, inficirane rane, manje opekotine, lišajeve.
Teško je pisati i opisati upotrebu biljke koja može da se primjeni kao lijek kod bezbroj bolesti počev od onih najlakših do onih najtežih. Široko polje primjene uslovljeno je karakterističnim hemijskim sastavom. Problemi sa cirkulacijom krvi, početna ateroskleroza, povišen holesterol, liječe se petomjesečnom upotrebom mješavine načinjene od: 25 grama kunice, 20 grama koprive, 20 grama kantariona, 15 grama lista imele, 10 grama brezovog lista, 10 grama bosiljka, 20 grama čička.
Piti 3 puta dnevno po 2 dcl nesladenog čaja.
Dejstvo kunice na bolesnu jetru teško je objasniti i opisati, ali nijedna bolja i jača mješavina za liječenje bolesne jetre ne bi smjela biti bez  ove ljekovite biljke.
Protiv masne jetre, hroničnog hepatitisa, ciroze jetre (alkoholne), toksičnog hepatitisa, treba davati biljnu mješavinu: 15 grama kunice, 15 grama petrovca, 25 grama sjemena sikavice, 10 grama bokvice, 10 grama nevena, 15 grama djeteline lucerke, 10 grama vodopije, 10 grama rosopasa.
Piti 3 puta po 2 dcl nezaslađenog čaja dnevno.

Koristi se i protiv uremije, tonzlitisa, intenstinalnih iritacija i hroničnog proljeva .
U kombinaciji sa kičicom vraća izgubljeni apetit.
Najkvalitenije i najbolje ulje za sunčanje pravi se od po 50 grama cvijeta i lista kunice i 50 grama cvijeta nevena. Sve se stavi u 1 litar maslinovog ulja i ostavi da stoji 2 mjeseca na toplom mjestu. Nakon toga, spremno je za upotrebu.
Bijelo pranje može se sa uspjehom liječiti ako se ispire mlakim čajem načinjenim od kunice, orahovog lista, troskota, bokvice, rusomače i kadulje.
Upala žučne kese smiruje se pod dejstvom: 10 grama kunice, 20 grama smilja, 10 grama rosopasa, 10 grama anisa, 10 grama nane.

TINKTURA: Uzimati tri puta na dan po 20 kapi sa malo vode.

HOMEOPATIJA: Kao i u herbalnoj medicini, tako i u homeopatskoj, kunica (millefolium) predstavlja izvrstan lijek protiv krvarenja, a homeopati je daju kod krvarenja iz materice, kod krvi u mokraći, krvarenja iz bubrega uzrokovanog jakom upalom (uz druge lijekove).