Kopriva

koprivaLATINSKI NAZIV: Urtica dioica
PORODICA: Urticaceae
NARODNI NAZIV: žara, velika kopriva

OPIS: Rijetki su oni koji ne znaju prepoznati koprivu koja raste svuda. To je prava domaća biljka. Ima četverouglastu tabljiku koja naraste i do 100 cm. Biljka je uspravna sa zelenim srcoliko šiljatim, nazubljenim listovima. Stabljika i listovi imaju krhke dlačice koje su iznutra šuplje i ispunjene jednom tvari koja žari. U njima se ne nalazi, kao što se do sada mislilo, mravlja kiselina, već histamin i acetilholin.

SADRŽI: Hlorofil u visokom procentu, indole, uključujući ashistamin i serotinin, acetil holin, željezo, magnezij, kalcij, kalij, fosfor, kremenu kiselinu, vitamin C, proteine, vitamin A, taninsku kiselinu itd.
Kao što se da primijetiti, izuzetna je biljka.

DEJSTVO: Astrigent, diuretik, hipotenziv, tonik, remineralizant.

UPOTREBA: Kod starih Germana, kopriva je simbolisala boga groma i munje, tj. ukazivala je na Donara-germanskog boga oluje i munja. Znate onu narodnu: “neće grom u koprivu”, mnogo je priča u starim narodima ispričano o koprivi, a mnoge su se zadržale i danas.
Puno praznovjerja, puno obreda vezano je za ovu, na oko, neuglednu i beznačajnu biljku. Istina je jedna-nema te nauke koja koprivi može oduzeti velika ljekovita svojstva. Najprije treba reći “dar Božiji”.
Za lijek se koristi čitava biljka, svježa ili suha, no definitivno najaktivniji je svježe iscijeđen sok. Spravlja li se lijek od lišća, onda se list samo prelije provrelom vodom, dok se korijen kuha 1-3 minute.
Rahitična djeca hranjena zračenim ERGO-STEROLOM (vitamin D), brzo ozdrave ako piju svježe iscijeđen sok od koprive. Inače, čaj od koprive ili sok od koprive liječi od slabokrvnosti.

Za čišćenje krvi, regulisanje probave, protiv reumatizma, protiv pijeska u mokraćnim organima pomaže:
20 grama lista koprive, 20 grama lista breze, 15 grama kuniće, 15 grama zove, 10 grama suručice i 10 grama preslice.
Piti 2 puta na dan po 3 dcl neslađenog čaja.

Protiv slabokrvnosti, slabosti probavnih organa, bolesti jetre i slezene, spraviti:
•    20 grama svježeg soka bokvice
•    30 grama svježeg soka koprive
•    20 grama svježeg soka kunice
•    30 grama svježeg soka djeteline lucerke
Sve pomiješati sa 1 kg meda i dobro miješati. Uzimati po 1 supenu kašiku ujutro i navečer.

Protiv reumatizma koristiti čaj od:
•      20 grama koprive, 10 grama suručice, 10 grama zove, 10 grama lista breze.
Piti 2-3 puta po 1 solju čaja dnevno.

Polje upotrebe koprive je veliko, tako da bi puko opisivanje i navođenje indikacija za upotrebu postalo pomalo dosadno.
U vremenu u kojem živimo, hrana, voda, razna pića, zagađen vazduh, duhan, tjeraju nas da čistimo i jačamo organizam.
Postoji li šta kvalitetnije i efikasnije od koprive? Niti jedan lijek koji nosi minerale, a spravljen je od koje-kakvih hemijskih elemenata, nije joj ravan. Organizam, minerale i vitamine iz ove biljke lako prihvata i koristi, dok one hemijske, u većini slučajeva odbacuje.
Spravljaju razne lijekove od koprive protiv bolesti prostate, ali nijedan nije ravan pravom sjemenju koprive koje se za taj slučaj malo istuca u avanu i kuha 1-2 minute, a nakon toga mlako pije.
Jela od koprive su u našem narodu omiljena, a pomiješa li se lišće koprive sa malo špinata, dobijete izvrstan ukus i jelo bogato mineralima.
Jednostavno, nema bolesti gdje se kopriva ne može i ne treba upotrijebiti.
Bolesti jetre, želudca, bubrega, kostiju, krvi, slezene, pluća itd.

TINKTURA: Uzimati 3 puta po 30 kapi sa malo vode. Pomiješana sa tinkturom artičoke, izvrstan je lijek protiv masne jetre.