Kantarion

kantarionLATINSKI NAZIV: Hypericum perforatum
PORODICA: Hypericaceae
NARODNI NAZIV: bogorodična trava, gospin cvijet, kanatrija žuta, trava svetog ivana, gospina trava

OPIS: Biljka ima trajan, drvenast, uspravan i razgranjen podanak visine od 30-80 cm, sa jajasto tupim, glatkim listovima bez peteljki, koji su puni prozirnih tačkica po čemu je biljka dobila naziv “Perforatum”. Cvjetovi su zlatnožuti sa pet latica i mnogo prašnika.
Bere se u julu i augustu za vrijeme cvjetanja i suši u hladu. Upotrebljavaju se cvijet i lišće, ili tanke vršne grančice.
Biljka je vrlo raširena i raste po sunčanim livadama, neobrađenom zemljištu, rubovima šuma, kamenitim mjestima.

SADRŽI: Esencijalno, tj. etarsko ulje sa kariofilenom, methyl-2-octanom, alfa i beta pinenom, antocijctn, hypericin, pseudohype-ricin, holin, flavonske heterozide, karotin, tanine, itd.

DEJSTVO: Anti-inflamatorik, astrigent, vulnerar, nervin, anti-mikrobik.

UPOTREBA: Još su Dioskorid i Plinije Sekund govorili i pisali o Gospinoj travi dok ju je Paracelsus preporučivao za čišćenje krvi i rana. Biljka ima moć da umiruje bolove i ubrzava zarastanje rana, a pored toga je izvrstan lijek za živce. Umiruje grčeve i spriječava nakupljanje sluzi.
Liječi bolesne bubrege, otečenu jetru, neke bolesti želudca, potiče rast i razvoj ženskih spolnih organa, otklanja depresivna stanja, a pomiješan sa kunicom i matičnjakom liječi tj. uklanja noćno mokrenje. Narodni naziv Gospina trava pokazuje i pored drugih asocijacija i to da biljku mogu i trebaju uzimati žene koje imaju problema sa jajnicima, matericom ili menstruacijom. Upornost se isplati, a to dokazuje upotreba kantariona kod upale materice kome se doda malo kuniće, imele i rusomače.

Kod hroničnog bronhitisa veoma koristi mješavina sačinjena od po 10 grama kantariona, podbjela, omana, majkine dušice i po 5 grama vrijeska, vranilove trave, divizme i slatkog korijena. Pije se po 1 šolja čaja tri puta dnevno.

Etarsko ulje kantariona efikasno je protiv crijevnih parazita, a u mješavini sa etarskim uljem matičnjaka liječi od dosadne ešerihije koli, jer djeluje jako anti-bakterijski.
Kod masne jetre, hroničnog hepatitisa ili ciroze jetre, korisno je upotrebljavati mješavinu sastavljenu od: kantariona, kuniće, koprive, petrovca, lista sikavice, trave ive i malo rosopasa. Pije se 2 puta po 1 šolja čaja na dan.
Polje upotrebe kantariona, široko je i vrijedi pomenuti upotrebu kod neuralgija, tj. kod išijasa, facijalne neuralgije, traumatskog šoka, hemoroida, mišićnih bolova, proširenih vena, neurastenije, povreda kičme i tumora.

ULJE: Gospina trava ili kantarion najviše je poznat u narodu po ljekovitom ulju čija je upotreba velika i ustaljena. Kako ga napraviti i upotrijebiti?
Za spravljanje se koristi svježa biljka, tj. njeni cvjetovi i listovi. Nakon sabiranja, cvjetove i listove polako i oprezno oprati vodom i ostaviti da se malo osuše tj. da voda ispari. Nakon toga u staklenu teglu ili bocu sa širokim grlom staviti 300 grama cvijeta i lista, i na to nasuti 1 litar maslinovog ulja. Bocu ili teglu začepiti i ostaviti da stoji na sunčanom mjestu 6-7 sedmica uz povremeno mućkanje, a ako nema dovoljno sunčanih dana, držati ulje sa biljkom na dobro toplom mjestu isti vremenski period. Nakon četiri sedmice, ulje će poprimiti svijetlo crvenu boju. Kada istekne pomenuti vremenski rok, sadržaj boce ili tegle kroz gustu cjediljku preliti u drugu bocu, a biljku koja je stajala u ulju dobro istješiti i obje tekućine spojiti. Ulje čuvati na tamnom i suhom mjestu. Možete ga upotrebljavati protiv opekotina, za ubrzavanje zarastanja rana, protiv nagnječenja, za njegu kože, ozljede mišića itd. Protiv grčeva za vrijeme menstruacije, uzimati po 8-10 kapi ulja 3 puta dnevno.

TINKTURA: Koristi se suha biljka u odnosu 1:5 tj. jedan dio biljke na pet dijelova 50% apotekarskog alkohola. Uzimati 2-3 puta dnevno po 20 kapi tinkture sa malo vode.

HOMEOPATIJA: Lijek spravljen od kantariona, homeopati koriste sa velikim uspjehom kod povreda tijela gdje postoji mnogo nervnih završetaka, kod pada na trtičnu kost i bolova nakon toga. Lijek pod nazivom HYPERICUM sastavni je i obavezni dio kompleta za prvu pomoć.
Homeopatska krema od Hvpericuma koristi se kod liječenja rana.