Kadulja

LATINSKI NAZIV:  kadulja
PORODICA: Labitae
NARODNI NAZIV: žalfija, slavulja, kuš

OPIS: Zbijen, razgranat grm visine do 50 cm, sa višegodišnjom drvenastom stabljikom i jakim korijenom. Listovi su jako dlakavi i zbog toga poprimaju srebrenasto-bijelu boju, uski su i eliptični. Cvjetovi su ljubičasti, a biljka ima jak, aromatičan miris, poput kamfora. Kadulja raste na kršu i otporna je na dugotrajne suše i samo je ova biljka ljekovita. Ostale vrste, poput austrijske, američke ili neke druge koje se uzgajaju u baštama, slabog su dejstva i više služe kao ukras. Neki autori poput Richarda Willforta opisivali su vrtne kadulje tako da taj opis i upotreba ne odgovaraju našoj kadulji ubranoj na kršu koja je izuzetno ljekovita. Za lijek se koristi list.

SADRŽI: Kalij, kalcij, etarsko ulje sa cineolom, pinenom, borneolom, komforom, salvenom, soli fosforne kiseline, tanine, gorke tvari, škrob, bjelančevine, flavonoide, fenolske kiseline.

DEJSTVO: Astrigent, anti-inflamatorik, anti-mikrobik, karminativ.

UPOTREBA: Rimljani su govorili: “Zašto umrijeti kada u vrtu raste kadulja?” Bila je lijek i za bogate i siromašne, velike i male, kako upotrebljena spolja, tako i iznutra.
Kuhanjem dobijete jedan lijek od kadulje, a kada je poparite vodom, sasvim drugi. Ponekada biljka nadomješta i antibiotike, pa stoga narodna medicina nije bila na stranputici preporučujući ovu biljku za mnoge bolesti.
Njeno dejstvo na sve vrste upala je dokazano. Za ispiranje usta i grla popari se 1 supena kašika kadulje sa 3 dcl provrele vode. Kod upale grla za ispiranje koje je efikasno, upotrebljava se mješavina načinjena od 10 grama kadulje i po 5 grama lista duda i petrovca.
Možda ne treba ni pisati da se kadulja sa uspjehom upotrebljava protiv stomatitisa, gingivitisa i afti.
Visoko efikasno sredstvo za ispiranje usta protiv pomenutih bolesti je mješavina tinktura arnike, kadulje i kantariona.
Kod plućnih bolesnika koji se puno znoje, kadulja to znojenje svodi na razumnu mjeru, ali uvijek treba razmisliti gdje je i kada i koliko je pametno suzbijati znojenje. To je dvosjekli mač. Suzbijanjem znojenja nogu, napravit ćemo veću štetu, jer pojavit će se prava bolest.
Kod upale mokraćnih kanala ili mokraćnog mjehura koristi se mješavina načinjena od po 10
grama kadulje, brezovog lista, kukuruzne svile, preslice, medvjeđeg grožđa i lanenog sjemena. Pije se umjesto vode do 1,5 litara dnevno.
Čaj od kadulje efikasan je kod gripe, hunjavice, slabog apetita, malaksalosti, grčeva u želudcu, rekovalenscencije.
Upotrebljena za ispiranje u obliku mlakog čaja, kadulja izvrsno liječi bijelo pranje, a dejstvo je jače ako joj se doda orahov list.
Gnojne rane brže zarastaju ako se ispiraju čajem od kadulje ili ako se na njih stavlja oblog od kadulje.

UPOZORENJE:  Kadulju  ne trebaju  uzimati nervozni ljudi, niti oni koji su slabijih živaca.
U suštini ne treba je uzimati dugo i često.
Med od kadulje je jedan od najkvalitetnijih koji se može dobiti.

TINKTURA: Spravlja se od suhe biljke po propisima za spravljanje tinktura. Upotrebljava se za ispiranje usta, grla ili gnojnih rana 15-20 kapi sa vodom. Iznutra 2 puta po 15-20 kapi sa malo vode.

UPOZORENJE: Trudnice ne smiju piti čaj od kadulje.