Imela

imelaLATINSKI NAZIV: Viscum album
PORODICA: Loranthceae
NARODNI NAZIV: višće, ljepak, himela

OPIS: Izuzetno zagonetna i zanimljiva biljka kojoj se pripisuju i osporavaju mnoga ljekovita svojstva. Ne raste iz zemlje, nego raste kao polu-parazit na čitavom nizu drveća, pa i na nekim grmovima. Raste u obliku malog grma, a stabljika je zelenkasto-žućkasta, drvenasta, obla sa nasuprot postavljenim žuto-zelenim kožnatim listovima. Cvjetovi su mali, žućkasti i izlaze iz pazušaca stabljike. Ima odvojene ženske i muške cvjetove. Plod je bijela, okrugla, sočna, prozirna bobica puna ljepljive mase.
Neki tvrde da ova biljka od domaćina uzima vodu i anorganske tvari, pa je tako svrstavaju u polu-parazite, dok drugi tvrde da je pravi parazit i da od svog domaćina uzima i organske tvari. Bilo kako bilo, imelu treba dobro ispitati, jer su se pojavila razmišljanja da između imele i njenog domaćina postoji međusobna ovisnost.
Za razvoj i širenje biljke brinu se ptice koje raznose sjeme.

SADRŽI: Posjeduje čitav niz ljekovitih tvari, ali ni do danas ni izbliza nije u poptunosti ispitana. Neki od sastojaka su: inozitoli, flavonski heterozidi, alkaloid viskotoksin, holin, neke estre holina, oleanolnu kiselinu, tvar koja snižava krvni pritisak (piridin), palmitinsku kiselinu, kalij, kalcij, fosfornu kiselinu itd.
U zavisnosti gdje se imela nastanila, ovisi i njena jačina ljekovitosti kao i šarolikost hemijskog sastava.

DEJSTVO: Hipotenziv, anti neuralgik, hemostatik, posjeduje i anti tumorsku aktivnost. Veoma efikasna u tretiranju cirkularne insuficijencije, ateroskleroze i njenih posljedica.

UPOTREBA: O tome da li je jače dejstvo imele sa hrasta ili imele sa kruške, jabuke ili topole, ne isplati se raspravljati. Mnogi autori knjiga o liječenju biljem, jednostavno prepisuju već napisano, ali neutemeljeno.
Nekada su Druidi pravili svoj tzv. čarobni napitak, a osnov toga bila je, ko bi drugi nego imela.
Stariji su je narodi znali iskoristiti bolje nego mi danas. Kada su ispitivali imelu, radili su to na životinjama (psima, majmunima) i naravno, pogriješili. Možda su iz neznanja i nepažnje vratili čovječanstvo unazad, jer nepobitno je da imela može i čuda napraviti. Neka pokušaju dokazati suprotno, razočarat će se. Da konačno počnemo sa poljem upotrebe: visok krvni protisak, ateroskleroza, smetnje u cirkulaciji krvi, diabetes, epilepsija, razna unutarnja krvarenja, smetnje želučano-crijevnog trakta, tumori, obilne menstruacije, bolesti izazvane prekomjernim radom štitne žlijezde, neuralgije, klimakterične tegobe (navala krvi u glavu, vrtoglavica).

Protiv visokog krvnog pritiska i ateroskleroze pomaže tinktura načinjena od:
imela……………………………………………………….    30 grama
maslačak…………………………………………………..    20 grama
bijeli luk…………………………………………………..    40 grama
matičnjak………………………………………………….    30 grama
kunica……………………………………………………..    30 grama
Spraviti po propisu za tinkture i uzimati 3 puta po 20 kapi na dan, sa malo vode.

Gdje god postoji problem sa bubrezima, a uz to i povišen krvni pritisak, obavezan sastojak svake čajne mješavine je i imela.

To isto važi i za čajne mješavine za borbu protiv dijabetesa.

Imela se ne kuha i za nju važi tzv. hladni način spravljanja. Određenu količinu politi mlakom vodom ili hladnom vodom i ostaviti da stoji par sati i popiti. Biljka se melje (osušena) i u obliku praha uzima na vrhu noža 2 puta dnevno.

Mješavina bilja za pomoć kod epilepsije:
Najprije na tzv. hladan način spraviti čaj od imele (1 kafena kašika isitnjenog lista na 2 dcl vode). Posebno se skuha čaj od 5 grama matičnjaka, 5 grama kuniće, 5 grama kantariona. Kada se ohladi pomiješa se sa čajem od imele i pije u toku dana.

Protiv preobilnih menstruacija i unutarnjih krvarenja pije se mješavina načinjena od:
imela……………………………………………………….    15 grama
rusomača………………………………………………….    15 grama
kunica……………………………………………………..    15 grama
kopriva…………………………………………………….    15 grama

Biljka koji su spominjali i u grčkoj mitologiji, a vezana je za Eneja, biljka vrijedna u mitologijama Germana, biljka o kojoj govore Paracelsus i Hildegarda, u naše vrijeme je ponižena i iz nemara i sujete zapostavljena.
Upotrebljavajte je pogotovo zato što naš današnji život donosi probleme vezane za ishranu, razna zračenja, isparenja. Imela nema samo mitološku vrijednost, ona dokazano pomaže, bolje od mnogih hemijskih lijekova.

TINKTURA: Uzimati 3 puta na dan po 15 kapi sa malo vode.

HOMEOPATIJA: Upotrebljava se protiv neuralgija, problema sa krvnim pritiskom, padavicom. I u ovom obliku veoma je efikasna i prikladna za upotrebu, problemi sa srcem (hipertrofija).