Hmelj

hmeljLATINSKI NAZIV: Humulus lupulus
PORODICA: Moraceae
NARODNI NAZIV: hmeljina

OPIS: Dugogodišnja biljka povijuša, raste i do 5 metara visoko. Ima petoprste ili troprste listove, a karkterišu je jajolike šišarike u kojima se nalaze male žlijezde koje ispuštaju slabo ljepljivu materiju zbog koje se lijepe za prste. Biljka raste kao divlja uz grmlje, oko ograda ili se uzgaja zbog proizvodnje piva. Sišarke se sabiru prije dozrijevanja. Koriste se i list i sjeme i korijen.

SADRŽI: Etarsko ulje sa dosta humulena, zatim b-caryophyllen, myrcen, farnesen, tanine, smolu, flavonole, kohumolen, adhumolen, lupulen, kolupulon, xanthohumol, itd.

DEJSTVO: Sedativ, hipnotik, anti-mikrobik, anti-spasmodik, astrigent.

UPOTREBA: Pivopije znaju i osjete gorkost hmelja. Znaju i to da ih tjera na često i obilno mokrenje. Zaista, hmelj koristi protiv upale bubrega i mokraćnog mjehura. Najbolje dejstvo hmelj pokazuje kod nesanice, anksioznosti, grčeva, mukoznog kolitisa, histerije, facijalne neuralgije, pa čak i kod delirij um tremensa.
Pretjera li se u količini i u doziranju može izazvati glavobolju, povraćanje, nagon na povraćanje, lažnu groznicu, hladne ruke i noge. Najbolje je uzimati ga u obliku tinkture. Umješavini sa drugim biljem postižu se odlični rezultati u liječenju lako razdražljivih osoba, nesanice ili glavobolja uzrokovanih nervozom.

UPOZORENJE: Hmelj ne smiju uzimati oni koji pate od depresije.

Protiv nesanice i nervoze:
matičnjak………………………………………………..    25 grama
hmelj………………………………………………………    20 grama
kamilica……………………………………………………    25 grama
Spraviti tinkturu po propisu. Uzimati 3 puta po 20 kapi.

TINKTURA: Hmelj u obliku tinkture najpodesniji je za tačno doziranje. Uzimati 3 puta na dan po 15-20 kapi sa malo vode.