Grah

grah-mahuneLATINSKI NAZIV: Phaseolus vulgaris
PORODICA: Leguminosae
NARODNI NAZIV: pasulj

OPIS: Nije potreban poseban opis, jer grah je jedna od najčešće korišćenih namirnica u našem narodu koja se rado jede, ali i rado sadi u vrtovima. U ljekovite svrhe sabiru se komuške (mahune) iz kojih je izvađeno sjeme.

SADRŽI: Asparagin, arginin, tirozin, leucin, lizin, holin, trigonelin, alantoin, kremičnu kiselinu, i ono što je najinteresantnije je glukokinin, vrijedan hemijski sastojak koji koristi protiv šećerne bolesti (diabetesa).

UPOTREBA: Nepobitno je potvrđeno da glukokinin djeluje na sniženje povišenog šećera u krvi. Bilo je i negativnih ocjena koje nisu išle u prilog upotrebi mahuna graha za pomoć kod insulin neovisnog diabetesa, ali oni koji su zastupali takav stav nisu uzeli u obzir da se kod spravljanja lijeka od mahuna mora pridržavati propisa. Nije teško dokazati kako brzo se smanjuje postotak šećera u krvi i mokraći.
Zelene mahune imaju najveći postotak glukokinina i njih treba upotrebljavati. Uzimati ih u sezoni, a pri kraju sezone konzervirati potrebnu količinu i uzimati ih. Suhe komuške koje se najčešće i upotrebljavaju, sadrže daleko niži procenat pomenutog hemijskog sastava, ali i one smanjuju nivo povišenog šećera u krvi.
No, da u zanosu opisivanja dejstva na diabetes ne zaboravim. Mahune graha su uspješne i kod reumatizma, bolesti bubrega, bolesti mokraćnog mjehura i kanala, kod izlučivanja bjelančevina za vrijeme trudnoće, za spriječavanje stvaranja viška mokraćne kiseline, zatim pomažu u liječenju vlažnih ekcema i svrbeža kože, naravno sitno samljevene kao brašno i upotrijebljene spolja kao oblog.

Diabetes:
mahune graha (isitnjene)…………………………….    20 grama
kopriva, list………………………………………………    15 grama
dud, list……………………………………………………    15 grama
borovnica, list………………………………………….    15 grama
imela………………………………………………………    15 grama
kunica…………………………………………………….    20 grama
Piti 3 puta dnevno po 3 dcl čaja.

Cvjetovi graha su odlično sredstvo protiv pijeska i manjih kamenaca u bubregu. Pije se tri puta po 3 dcl čaja, naravno, bez slađenja.

Jak diuretik i sredstvo protiv pijeska u bubregu:
mahune graha……………………………………………    10 grama
list breze………………………………………………….    15 grama
preslica……………………………………………………    15 grama
kukuruzna svila………………………………………..    20 grama
troskot…………………………………………………….    15 grama
kopriva……………………………………………………..    15 grama
zlatnica…………………………………………………….    10 grama

Protiv reumatizma:
suručica……………………………………………………    20 grama
brezov list………………………………………………..    20 grama
mahune graha……………………………………………    15 grama
zova…………………………………………………………    20 grama
kora vrbe………………………………………………….    25 grama
Piti tri puta po 3 dcl čaja na dan.

TINKTURA: U ovom obliku dijabetičari ne smiju uzimati lijek, jer je spravljen sa apotekarskim alkoholom koji bi na njih loše uticao. Ostali mogu uzimati 2-3 puta po 15-20 kapi sa malo vode.