Glog

glogLATINSKI NAZIV: Crateagus oxyacantha
PORODICA: Rosacea
NARODNI NAZIV: crveni glog, gloginje

OPIS: Grm ili drvo, zavisi od staništa. Tvrd, žilav, glatke sivo pepeljaste kore sa granama koje su obrasle trnjem. Listovi su obrnuto jajasti, tro do petero krpasti i na rubu nejednako nazubljeni. Cvjetovi su bijeli, a prašnici svijetlo crveni, dok je plod crvena, ovalna košturica kod crvenog gloga izrasla u paru. Biljku ne treba zamijeniti sa trnjinom čiji su plodovi tamno plavi.

SADRŽI: Acetil-holin, adenin, aesculin, aluminium, kalcium, beta-karoten, holin, chro-mium, kobalt, etilamin, epikatehin, glukosu, guanin, željezo, hiperoside, magnesium, pektin, phosphor, quercitrin, rutin, beta sitosterol, vitexin, cink, vitexin-4-ramnosid, sorbitol, oralnu, palmitinsku i trans krataegolnu kiselinu.
Iako spada u prave lijekove za srce, ne sadrži glikozide koji bi se akumulirali i nanosili štetu organizmu. Oni koji raspolažu većim brojem termina za ubjeđivanje i to im je poziv, rekli bi “nema kardio-glikozida”.

DEJSTVO: Kardio-tonik, diuretik, hipotenziv, astrigent.

UPOTREBA: Glog kao lijek za srce nema tako dugu tradiciju za razliku od nekih drugih biljaka. Homeopat W. Schwabe je vršio kojekakve pokuse, i tek negdje početkom 1900. i neke godine, kada je izdata knjiga pomenutog homeopate o glogu kao dobrom lijeku za srce počelo se više govoriti. Da ne bude zabune, i Henrika IV liječili su glogom, ali to nije bilo to. Biljka jača i reguliše rad srca, reguliše krvni pritisak, možda najbolji lijek za tzv. “staračko srce”, pomaže kod ateroskleroze, angine pektoris, umiruje živce. Njemačko ministarstvo zdravlja, nakon niza godina laboratorijskih i kliničkih ispitivanja, proglasilo je glog kao zvaničan lijek za srce. A, gdje smo mi? Esencijalnu hipertenziju uz druge lijekove, Nijemci, Šveđani, Švajcarci, liječe preparatima gloga. A šta radimo mi?
Kao dokaz, neka “nevjerne Tome” pročitaju list njemačkog ministarstva zdravlja od 1993-godine pod naslovom “Arzneimittel-Forschung”. Kada bih ja napisao ono što ti ljudi pišu o glogu i do kakvih su saznanja došli, neki ovdašnji sveznalci, hvalisavci i, ne znam im još imena, rekli bi da sam lud.

Tinktura za regulisanje rada srca, kod staračkog srca, problema sa srecem zbog puno duhana, angina pektoris:
– glog………………25 grama
– imela………………15 grama
– matičnjak……………25 grama
– srdačica…………….10 grama
– kunica……………..10 grama
– vinova loza…………..15 grama
Spraviti mješovitu tinkturu u odnosu 1:5. Dakle, pomenutu mješavinu staviti u 1/2 litra 45-50% apotekarskog alkohola i ostaviti da stoji 20 dana uz povremeno mućkanje. Procijediti i ocijediti. Uzimati 3 puta po 20 kapi 15 dana, pauzirati 5 dana do ponovnog uzimanja. Na ovakav način niko neće imati bilo kakvih problema i kod višemjesečnog uzimanja tinkture.

TINKTURA: Tri puta po 20 kapi. Nakon 15 dana uzimanja, pauzirati tri dana, itd.

HOMEOPATIJA: Crataegus 4 x koristi se za jačanje srca, kod bolesti srca, visokog pritiska, lupanja srca, hipertrofije srca.