Gavez

gavezLATINSKI NAZIV:  Symphytum officinalis 1.
PORODICA:  Boraginaceae
NARODNI NAZIV: crni gavez

OPIS: Trajna biljka, pomalo dlakava sa mesnatim, razgranjenim korijenom, stabljika je uspravna, šuplja, mesnata i dlakava, naraste između 30 i 90 cm visoko i u gornjem dijelu je razgranjena. Listovi su široko lancetasti, dlakavi, a pri vrhu suženi i dugačko zašiljeni. Cvjetovi su ljubičasti i zvonastog su oblika, raste po livadama, uz jarke, puteve, potoke itd.

SADRŽI: Alantoin, pirolizidinske alkaloide, uključujući ehimidin, simfitin, likopsamin, simlandin. Alkaloidi su pronađeni u svježem lišću i korijenu, ali ih nije bilo u osušenoj biljci.
U hemijskom sastavu ga veza mjesto zauzimaju i fenolične kiseline (ruzmarinska, hlorogenična, kafeinska i litospermična), sluz, holin, asparagin, tanin, steroidalni saponini, triterpeni itd.

DEJSTVO: Vulnerar, demulcent, anti-inflamatorik, astrigent, expektorans.

UPOTREBA: Impresivno je dejstvo gaveza na liječenje rana i lomova kostiju. Zahvaljujući alantoinu, biljka potiče rast i razmnožavanje ćelija (oporavlja tkivo).
Čir na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu, hijatalna hernija, ulcerativni kolitis, frakture, rane, hronični varikozni ulceri, hematemeza, hemoptiza, bronhitis, upala pluća, svrbež anusa, problemi sa tetivama.
Ako se korijen gaveza kuha u mlijeku ili pivu dok se ne zgusne u kašu, dobija se izvrsno sredstvo kojim se oblaže mjesto preloma ruke ili noge. Preko toga se stavi zavoj, tj. čvrsto poveže.
Na isti način mogu se liječiti opekotine ili rane, ali isto tako i otekline od udarca. Ako koža pobijeli, namazati je maslinovim uljem ili na to mjesto staviti zgnječeno lišće bokvice.
Zbog sadržaja alkaloida, ima neispravnih tvrdnji da je biljka u većim dozama štetna. To su uradili teoretičari koji sa pokusom nemaju puno zajedničkog, naprotiv.
Osušen korijen i samljeven u prah, dobro je sredstvo za brže zarastanje rana ako se njime posipaju izvjesno vrijeme. No, prah zbog grudvanja i dužeg zadržavanja u crijevima, ne treba piti.

Protiv čira na želudcu:
– gavez…………………………………………..   15 grama
– slatki korijen………………………………..   10 grama
– neven………………………………………….   15 grama
– suručica………………………………………   15 grama
– bokvica……………………………………….   15 grama
4 supene kašike mješavine potopiti u 1 litar hladne vode. Ostaviti da stoji 2 sata. Nakon toga grijati do ključanja. Hladiti 1/2 sata. Procijediti. Piti 3 puta po 3 dcl čaja na dan. Ne sladiti.

Za liječenje bolesti pluća, gavez kombinovati sa bijelim sljezom, vranilovom travom, omanom.

Za liječenje rana:
sok nevena……………………………………………….    supena kašika
sok bokvice……………………………………………..    supena kašika
sok kunice………………………………………………..    supena kašika
sok gaveza………………………………………………..    supena kašika
sok kantariona………………………………………….    supen akašika
Spravljati kao melem, sa malo voska, tamjana, maslinovog ulja i nesoljenog goveđeg loja.

TINKTURA: 3 puta po 15 kapi.

HOMEOPATIJA: I kao homeopatski lijek, SYMPHYTUM ima jako dejstvo na zarastanje slomljenih kostiju. Opredijelite se za SYMPHYTUM 0 ili 2 x.
I kao klasičan herbalni lijek, a i kao homeopatski lijek, gavez ima dokazano anti-kancerozno dejstvo.