Echinacea

echinaceaLATINSKI NAZIV: Echinacea purpurea
PORODICA: Compositae

Echinacea je biljka prirođena američkom tlu. Tamošnji starosjedioci su je upotrebljavali za lijek i to se prenijelo i na doseljenike. Za lijek se koristi korijen biljke.

SADRŽI: Echinacoside (E. Angustifolia ali ne i E. purpurea). Echinacosidni glikozidi kao primarnu akciju imaju anti-mikrobno dejstvo. Bilo kako bilo, veliki je broj biološki aktivnih substanci u biljci i neće biti nabrojani svi.
Isobutvl amidi, echinacin, polisaharidi kao heteroxylan i arabino-hamno-galaktan. Polvacetilene, etarsko ulje, humulen, epoxin, carvophillen, germacren D i methyl-P-hydro-xycinnamat, vanilinsku i linolensku kiselinu, alkane, flavonoide i alkaloide tussilagin i isotussilagin.

DEJSTVO: Anti-mikrobik, anti-kataral, anti-viral, alterativ, imunomodulator.

INDIKACIJE: primarni lijek za pomoć napadnutom organizmu u borbi sa infekcijama- Za razliku od drugog bilja, Echinacea se uzima protiv bilo koje infekcije u bilo kojem dijelu organizma.
Infekcije urinarnog trakta, respiratornog trakta (upala grla, krajnika, sinusa, bronhitis), infekcije kože, itd. Tinktura ili odvar služe kao odličan lijek za ispiranje usta kod gingivitisa. Glikozidi iz korijena imaju dokazanu aktivnost protiv streptokoka i Staphvlococus Aureus. Biološki aktivni principi iz biljke djeluju i na Trichomonas Vaginalis i na tako dosadnu Candida Albicans.
Bit će naporno opisivati kako to biljka preko Hvaluronidase djeluje na patogene organizme, to ćemo, svakako izbjeći. Polisaharidi su moćna jedinjena i aktivišu makrofage kao pravu odbranu organizma. Ehinacea stimuliše odbrambeni sistem organizma na proizvodnju interferona i interleukina, što samo za sebe dovoljno govori.
Po svemu napisanom, da se vidjeti da Ehinacea treba da se uzima kod svih infekcija, kod dugotrajnog tretmana antibioticima, kao pomoć kod hemoterapije i radioterapije, gljivičnih infekcija, karcinoma, itd. Još nisam upoznao niti vidio kvalitetniju biljku za stimulisanje odbrambenig mehanizma čovjeka od, već po malo fetiš biljke koju američki Indijanci nazivaju “Sunčev šešir”.
Postoje biljke sa fiziološki jačim dejstvom, ali i sa niz težih nus pojava.

TINKTURA: 3 puta po 20 kapi. Za postizanje pravih rezultata, uzimati u kontinuitetu od 7-8 nedjelja. Kod gripa i akutnih bolesti uzimati tinkturu i do 5 puta dnevno.

UPOZORENJE: Echinaceu ne smiju uzimati oni koji boluju od tuberkuloze, sarkoidoze, u stvari, oni koji boluju od sistemskih bolesti.

HOMEOPATIJA: Područje dejstva isto je kao i kod izvornog lijeka.