Divizma

divizmaLATINSKI NAZIV:  Verbascum thapsiforme 1.
PORODICA:  Scrophulariaceae
NARODNI NAZIV: kraljevska svića, vučiji rep

OPIS: Svojim izgledom i veličinom predstavlja izuzetnu botaničku pojavu. Dvogodišnja je biljka i naraste do 2 metra visoko. Stabljika je prekrivena gustim, vunastim dlakama, u prvoj godini razvija samo prizemne listove, a u drugoj godini, javlja se i stabljika. Listovi su krupni, debeli, duguljasto-jajasti. Cvjetovi su zlatno-žute boje. Biljka raste na neplodnim tlima, uz puteve, uz rubove rijeka itd.
Za lijek se koriste cvjetovi, a ponekad i listovi.

SADRŽI: Sluz, kalcij, saponin, šećer, malo etarskog ulja, žutu boju, flavonoide, gumu itd.

UPOTREBA: Zajedno sa crnim i bijelim sljezom, bokvicom, podbjelom, ljubičicom i timjanom, divizma spada u tzv “sedam veličanstvenih za liječenje” i pomoć kod bolesti pluća.
Prehlada, bronhitis, angina, upala pluća, kašalj, upala porebrice, rane koje teško zacjeljuju, žutica, hemoroidi, smetnje u srčanom ritmu, astma.
Svi pripravci divizme prije upotrebe moraju se procijediti zbog dlačica koje nadražuju grlo.
Rane koje teško zarastaju posipaju se debelim slojem praha načinjenog od suhog cvijeta divizme.
Ulje divizme korisno je za masažu protiv reumatizma, a isto tako je korisno ako se blago utrlja na prsa kod svih bolesti pluća.
Spraviti ga je jednostavno: u 1 litar maslinovog ulja staviti 150 grama suhog cvijeta. Ostaviti da stoji na toplom mjestu ili na suncu 30-40 dana, procijediti i upotrebljavati.
Bez obzira na sastojke svih mješavina za liječenje kašlja, bronhitisa i astme, divizma bi trebala biti jedan od nosioca ljekovitosti svih tih mješavina.
Suhi kašaklj koje se javlja noću:
– divizma………………………………15 grama
– matičnjak……………………………20 grama
– timjan………………………………..10 grama
– podbjel………………………………15 grama
Piti topao zaslađen čaj.

Mast spravljen aod divizme, zove, nevena i kantariona sa uspjehom liječi ekceme i lišajeve. Ta mast je i jedna od boljih za liječenje hemoroida.

TINKTURA: Protiv navedenih bolesti 2-3 puta po 15-20 kapi na dan sa malo vode ili čaja.

HOMEOPATIJA: U obliku homeopatskog lijeka, izvrsna je za liječenje trigeminalnih neuralgija lociranih na lijevoj strani.