Bokvica

bokvicaLATINSKI NAZIV:  Plantago major
PORODICA: Plantaginaceae
NARODNI NAZIV: ženska bokvica, žilovlak, trputac, širokolista bokvica

OPIS: Kod nas, u Bosni i Hercegovini, raste preko deset vrsta bokvice. Kako narod kaže, nema gdje je nema. Neke vrste se od prastarih vremena upotrebljavaju kao lijek, na žalost, najviše u narodnoj medicini. Školska medicina, bokvicu zanemaruje, ali u novije doba neke farmaceutske kuće počele su stidljivo proizvoditi sirupe od ove biljke, koji su bespotrebno puni  hemijskih dodataka. Ljudi govore i raspoznaju tzv. mušku i žensku bokvicu. To u suštini ne postoji, jer je ova biljka hermafrodit tj. sama se brine za sebe i rađanje i rast novih.
Listovi ženske bokvice su široki, jajasti, sjajni i debeli, a smješteni su na jakoj proširenoj peteljci. Cvast je siva ili ružičasta, valjkastog oblika, a cvjetna stabljika dužine je lista. Na listovima se ističe oko 6-7 žila provodne nervature lista koja je prilično jaka. Za lijek se sabiru listovi. Može se koristiti svjež list ili sok od lista ili osušena biljka.
U tradicionalnoj kineskoj medicini biljka visoko kotira, više nego uskolisna bokvica. O širokolisnoj bokvici pisali su Plinije, Paracelsus i mnogi drugi, a dr Madaus je vršio opite o dejstvu bokvice na zgrušavanje krvi.

SADRŽI: Iridoide (aucubin, dihydroaucubin, beta glucosylaubicin, catalpol), flavonoide (apigenin, lutelin, skutelarin, baicalein, hispi-dulin, nepetin), plantagozide, tanin, oleanoličnu kiselinu, neohlorogeničnu, fumaričnu, benzoičnu, hidroksicinamičnu kiselinu, itd.

DEJSTVO: Vulnerar, expektorans, demulcent, anti-inflamatorik, anti-mikrobik, astrigent i diuretik, hemostatik, antikataral .

UPOTREBA: Djeluje protiv raznih upala sluznice, kože, pojačava lučenje tekućine u plućima i time olakšava iskašljavanje guste  sluzi iz organa za disanje, korisna kod bronhijalnog spazma ,povoljno djeluje na organe za varenje i mokraćne organe. O dejstvu bokvice na rane, suvišno je govoriti. Čisti krv, liječi čireve, otečene žlijezde, upaljene uši, zubobolju. Naravno, najjače dejstvo ima svježe iscijeđeni sok iz lišća bokvice.
Protiv čira na želucu, gastritisa, kolitisa, anemije, hroničnog hepatitisa, hronične upale pankreasa, uzima se sok koji se spravlja tako da se 250 grama svježeg lista bokvice, 150 grama svježeg lista koprive, 100 grama svježeg korijena maslačka, 150 grama kunice i 150 grama djeteline lucerke izgniječi (samelje), procijedi kroz gustu lanenu krpu ili gazu, malo prokuha uz skidanje pjene i nečistoće koja se hvata na vrhu, tome se doda 200 ml destilovane vode i 5 supenih kašika meda i kuha dok se ne počne razvlačiti kao niti.
Kada se ohladi stavlja se u staklenku, a na vrh se nakaplje 20 kapi 90% alkohola. Uzimati po jednu supenu kašiku u čaši mlake vode dva do tri puta na dan .
Pomaže u podizanju imuniteta organizma, spriječava kašalj, ubrzava oporavak nakon bolesti, skraćuje vremenski period trajanja gripe .

Protiv hroničnog bronhitisa i kašlja:
15 grama bokvice, 15 grama samljevenog sjemena komorača, 10 grama divizme, 10 grama majkine dušice, 10 grama podbjela, 10 grama islandskog lišaja, 10 grama vranilove trave.
Piti 3 puta po 3 dcl čaja.
Kod jačih i upornijih bronhitisa sa teškim disanjem:
15 grama bokvice, 10 grama vrijeska, 5 grama slatkog korijena, 5 grama divizme, 10 grama verbene, 10 grama borovih iglica, 10 grama majkine dušice, 10 grama podbjela, 10 grama matičnjaka, 10 grama samljevenog  sjemena  komorača.
Piti 3 puta po 3 dcl čaja na dan.
Svježe izgnječeno lišće stavlja se kao oblog na čireve, ujede kukaca, na rane, puknute žuljeve, na rane koje teško zarastaju.
Obloge mijenjati svakih 1/2 sata, pogotovo ako se radi o čirevima.
Mažu li se sokom bokvice dojke dojilja, mlijeko neće nestati.
Ugrijan sok bokvice i ukapan u uho  smanjuje bol uha.
Protiv hronične upale bubrega:
20 grama zlatnice, 10 grama bokvice, 10 grama brezovog lista, 10 grama koprive , 10 grama troskota i 10 grama kantariona .
Piti 3 puta po 3 dcl čaja na dan. Čaj se priprema na karakterističan način .
Dvije supene kašike mješavine politi sa 5 dcl hladne vode i ostaviti da stoji jedan sat. Nakon toga grijati do ključanja i kuhati 5 minuta . Malo ohladiti .Procjediti.  Preostali talog bilja  preliti sa 4 dcl  provrele vode . Hladiti pola sata i procjediti .Spojiti sa  prethodno dobijenom tekućinom.
Navedena mješavina obiluje sadržajem kremične kiseline a koja je osnov kvalitetnog liječenja hronično oboljelih bubrega .Upotrebljavana duže vremena donosi vidno poboljšanje što je i dokazano u  mnogo slučajeva .

TINKTURA:  piti 3 puta na dan po 30 kapi sa malo vode ili čaja .

HOMEOPATIJA: Homeopati koriste bokvicu ,karakteristično prerađenu protiv boli uha,  zuba, kod katara uhai  trigeminalne facijalne neuralgije.
Uskolisna bokvica (Plantago lanceolata), najviše se upotrebljava protiv kašlja, tj. za lakše iskašljavanje i za liječenje nekih bolesti pluća.
Od ove biljke spravljaju se sirupi, pastile, pilule i ko zna šta još, ali kako je bokvica opštepo-znata, najbolje je koristiti njen svjež sok i to uvijek imajte na umu.