Bijeli luk

bijeli-lukLATINSKI NAZIV: Allium sativum
PORODICA: Liliaceae
NARODNI NAZIV: češnjak

OPIS: Stabljika bijelog luka je okrugla i može narasti u visinu i do 1 metar. Kako je smrdljivko opše poznat, poseban opis nije potreban. Srž opisa je lukovica sastavljena od nekoliko režnjeva (češanja) omotanih bijelom kožicom. Za lijek se uzima lukovica.

SADRŽI: Etarsko ulje sa sumpornim spojevima uključujući allicin, allyl-metiltrisulfid, diallil-sulfid, dialliltrisulfid, dialliltetrasulfid, ajoen, aliin, citral, geraniol linalool, enzime uključujući allinazu, B vitamine, itd. Na ovakav način pobrojani, nisu adekvatno i kako treba uvršteni svi sastojci bijelog luka. kako je ovo jedna od najispitivanijih biljaka na planeti, primoran sam da i na drugi, malo dosadniji način pobrojim barem dio onoga što kralj smrdljivaca u sebi nosi. Već gubi smisao, a nismo ni blizu kraja. Zaslužio je bijeli luk da mu se posveti prava pažnja, daleko veća od ove dosadašnje.

DEJSTVO: Anti-mikrobik, anti-spasmodik, dia-foretik, holagog, hipotenziv, anti.kancerum.

UPOTREBA: Ateroskleroza, povišen krvni pritisak, hronični bronhitis, respiratorni katari, gripa, hunjavica, parazitoze, bronhijalna astma, koronarne srčane bolesti, povišen holesterol u krvi (hipolipidemik), prevencija kanceroznih bolesti, razna upalna stanja, tuberkuloza, virusne bolesti, pojedine bolesti jetre, hripavac, itd.
Najprije treba opisati način spravljanja i upotrebe tinkture bijelog luka, jer se ona upotrebljava kod svih pomenutih bolesti i poremećaja.
• Isjeći 300 grama lukovice bijelog luka, staviti ih u staklenku i na to nasuti 1 litar 50% apotekarskog alkohola. Ostaviti da stoji 14-21 dan u dobro zatvorenoj staklenki na tamnom   mjestu, uz povremeno mućkanje, nakon isteka pomenutog vremenskog roka, procijediti, luk istiješniti i tu tekućinu spojiti sa prvom. Tinktura je tada spremna za upotrebu. Uzimati je 3 puta dnevno po 15-20 kapi sa malo vode.
U vrijeme gripe kao preventivno sredstvo uzima se tinktura bijelog luka 1 puta na dan po 15 kapi.
Bronhitis ili kašalj liječe se tako što se lukovica bijelog luka isitni što je moguće više, pomiješa se sa medom i od te dobijene smjese svaki sat se uzima po 1 kafena kašika, a maksimalno 6 kašika dnevno.
Čist sok bijelog luka, uziman po 1 malu kafenu kašiku 3-4 puta dnevno sa malo vode, liječi infekciju crijeva, aterosklerozu ako se uzima duže vremena, dugotrajan bronhitis kod djece i odraslih.
Svjež sok, kojim se 5-6 puta dnevno natapaju napadnuta mjesta na stopalu, dramatično liječi tzv. atletsko stopalo, tj. gljivično oboljenje. Na isti način primijenjen, sok liječi i lišajeve.
Djeci koja imaju gliste, daje se sok bijelog luka pomiješan sa mlijekom.
Tinktura bijelog luka uklanja bubuljice ako se njome natapaju par puta dnevno.
Bijeli luk je porijeklom iz centralne Azije, a u starom Egiptu bio je veoma važna ljekovita biljka. Radnici koji su radili na izgradnji piramida, nemilosrdno su hranjeni bijelim lukom da bi što duže bili zdravi.
Danjašnje vrijeme donijelo je svoje zakone. Bezbroj oblika smislila je farmaceutska industrija da bi zaštitila korisnike bijelog luka. Pri tome bijeli luk gubi na ljekovitosti i postaje bezvrijedan. Zašto kapsule, tablete i slične novotarije? Izvoran i nepatvoren, on je najljekovitiji, sve ostalo je za diskusiju.
Šolja kiselog mlijeka, 3 sitno isjeckana režnja bijelog luka-dobar lijek protiv povišenog krvnog pritiska. Uzimati po 1 solju ujutro i uvečer najmanje 5 mjeseci.
Protiv hroničnog hepatitisa, pomiješan sa idirotom, rosopasom i medom, postaje izvrstan lijek.
Ako želite izbjeći neugodan miris tinkture bijelog luka, dodajte joj ili tinkturu nane ili 1-2 kapi etarskog ulja nane ili matičnjaka. Luk ne gubi ništa od svoje ljekovitosti. Ne očekujte čudo za 24 sata. Strpljivost i ustrajnost donijet će dobre rezltate.

TINKTURA: Uzimati je sa malo vode tri puta dnevno po 20 kapi.
Pomiješane tinkture bijelog luka, artičoke i koprive u istim odnosima i uzimane 3 x 20 kapi, izuzetno brzo snižavaju trigliceride u krvnom serumu.
U martu 1993. godine, objavljeni su rezultati jedne studije u Italiji i potvrđeno je da uzimanje određenih količina bijelog luka smanjuje rizik nastanka gastričnog kancera. Eksperimenti su vršeni in vitro i in vivo, tako da rezultati nisu nepotvrđeni.
Još 1981. godine završena su laboratorijsko-klinička ispitivanja sa dejstvom soka bijelog luka na aterosklerotske promjene. Nepobitno je utvrđeno da je dejstvo svježeg soka kroz period od 6 mjeseci, dalo dobre rezultate.