Arnika

arnikaLATINSKI NAZIV: Arnica montana
PORODICA: Compositae
NARODNI NAZIV: moravka, brđanka, veprinac

OPIS BILJKE: Trajna biljka, visoka između 20-60 cm. Ima jednu i veoma rijetko više cvijetnih glavica. Donji listovi na stabljici gusto su poredani u obliku rozete sa kratkom drškom i jezičastog su oblika. Listovi u gornjem dijelu stabljike su rijetki i daleko su manji od donjih. Cvjetovi, tj. cvjetne glavice su žuto-narančaste boje. Miris cvjetova je aromatičan, kao smolast. Biljka cvjeta od lipnja do kolovoza, ali je vrijeme cvatnje uslovljeno visinom na kojoj biljka raste.
Arnika raste na šumskim livadama i brdskim pašnjacima predalpskog i alpskog područja. I kod nas se može naći na visinskim brdskim pašnjacima.
Za lijek se najčešće upotrebljava cvijet biljke, no nije neobično upotrebljavati i korijen, ili nekada i čitavu biljku. Korijen se kopa ili prije cvjetanja ili u kasnu jesen.

LJEKOVITE TVARI: Sesauiterpenski laktoni uljučujući pseudo-guano-lide amifolin, arnikolide, helenalin, flavoniode-eupafolin, patuletin, spinacetin, hispidulin, betuletol, etarsko ulje sa timolom, polisaharidi, amicin, mravlja kiselina, tanini, inulin i jedan nestalan alkaloid.

DEJSTVO: Anti-inflamatorik, vulnerar

INDIKACIJE: U prvom redu, jedan od najboljih lijekova za liječenja rana. Primjena spolja, ali ne na otvorenu ranu. Nezamjenjiva je tinktura arnike u liječenju modrica, raznih oteklina od udaraca, padova, podlijeva krvi. Umiruje bolove, pospješuje zacjeljivanje rana, ubrzava apsorpciju hematoma. Najbolje ju je upotrijebiti u obliku obloga. Da se ne bi desilo kod čestih stavljanja obloga da se koža zacrveni i upali, arnika se razrijedi destilova-nom ili prokuhanom vodom u odnosu 1:2 (jedan dio tinkture i dva dijela vode).
Unutarnja upotreba arnike u vidu čaja ili tinkture je diskutabilna i zahtijeva oprez.
U obliku tinkture upotrebljava se (pažljivo) iznutra kod osteoporoze, moždanog udara, slabe cirkulacije.
Dobro smiruje reumatične bolove kada se tinkturom dobro izmasira bolni dio.
Oblozi arnike izvanredno djeluju kod upaljenih vena, bolova u mišićima nakon fizičke aktivnosti. Niti jedno domaćinstvo koje drži do zdravlja ne bi trebalo biti bez tinkture arnike.
Pored svega nabrojanog, biljka je imuno— stimulans, anti-inflamatorik.

TINKTURA: Spravlja se od suhe biljke u odnosu 1:5. Upotreba spolja kao oblog ili masiranje. Ne preporučuje se upotreba u obliku čaja, za unutarnju upotrebu.

HOMEOPATIJA: Biljka je vodeći homeopatski lijek za prvu pomoć kod udarca, lomova, kontuzija, modrica, uboda, šoka kod i od povrede, glavobolje nakon udarca u glavu. Dobra pomoć kod apopleksije, itd. Homeopati za spravljanje lijeka koriste korijen biljke.
Upotrebljena prije operacije i poslije operacije, smanjuje krvarenje, ubrzava zacjeljenje rane, a bolovi nakon operacije su minimalni. Zubarima bi arnika trebala biti sastavni dio njihovog pribora za rad, jer zaustavlja krvarenje nakon vađenja zuba i ubrzava zatvaranje rane.

UPOZORENJE: Trudnice ne smiju upotrebljavati arniku u herbalnom obliku, što ne važi za homeopatski oblik lijeka